Για καλύτερη προβολή της σελίδας χρησιμοποιήστε τον mozilla και όχι τον Explorer Πατήστε εδώ να τον κατεβάσετε δωρεάν αν δεν τον έχετε

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

«Πανωκκλήσι» ή «Γνηματούδια»




Στο δρόμο που ένωνε το Διδυμότειχο με το φρούριο του Πυθίου (6χλμ ανατολικώς του Διδυμοτείχου) ανεσκάφησαν λείψανα μονής. Η θέση βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Πραγγί και στα βόρειά του. Είναι γνωστή ως «Πανωκκλήσι» ή «Γνηματούδια» (= μικρό νεκροταφείο). Η ανασκαφή αποκάλυψε το καθολικό, παρεκκλήσια, αυλή και ταφές.

Το καθολικό, διαστάσεων 11,20Χ7,40μ, είναι μονόχωρη αίθουσα με νάρθηκα στα δυτικά και αψίδα στα ανατολικά, ημικυκλική εσωτερικά και τρίπλευρη εξωτερικά. Ο κυρίως ναός και το ιερό καλύπτονταν πιθανότατα με ημικυλινδρική καμάρα, την οποία ενίσχυαν δύο σφενδόνια. Στο μέσον του κυρίως ναού υπήρχε πηγάδι –σήμερα ξερό-. Με καμάρα μάλλον καλυπτόταν και ο νάρθηκας. Η ανασκαφή έδωσε γλυπτά, πολύ προσεκτικά δουλεμένα, ορισμένα από τα οποία ανήκουν στο τέμπλο (θωράκια, πεσσίσκοι, κιονίσκοι). Απηχούν την τέχνη του 12ου ή του 13ου αιώνος. Στον δυτικό και τους μακρούς τοίχους της εκκλησίας διαμορφώνονταν βαθμιδωτά διπλά αψιδώματα. Ένα φιαλοστόμιο που βρέθηκε στην επίχωση είναι ό,τι απέμεινε από τον κεραμοπλαστικό διάκοσμο του κτιρίου.
Στη νότια πλευρά του καθολικού βρέθηκε μικρό παρεκκλήσι (3,15Χ2,95μ).
Στη νοτιοδυτική γωνία του καθολικού εντοπίσθηκε άλλο παρεκκλήσι (4Χ3,85μ), στο οποίο προστέθηκαν στη συνέχεια στα δυτικά του δύο συνεχόμενοι ορθογώνιοι χώροι.

Ο χώρος μπροστά από τη δυτική πλευρά του καθολικού ήταν στρωμένος με λίθινες πλάκες.
Στη νότια πλευρά του συγκροτήματος ένας ακανόνιστος τοίχος φαίνεται ότι διεμόρφωνε είδος περιβόλου.
Το μοναστήρι κτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα, εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε προς το τέλος (περί το 1360) της υστεροβυζαντινής περιόδου ή στις αρχές (1360-1370) της Τουρκοκρατίας. Μετά την εγκατάλειψη του συγκροτήματος η περιοχή γύρω από το καθολικό χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο κατά τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Χ. Μπακιρτζής, Πραγγί, ΑΔ 33 (1978), Χρονικά, σ. 327-329.


Πηγή:athosmemory
Εμφανίσεις: Αν σας άρεσε μοιραστείτε το με τους φίλους σας...
Do you like this post?

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου